ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

Η ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08/10/2012

 

Το Car & Truck συνομίλησε με φορείς του κλάδου της υγραεριοκίνησης προκειμένου να βοηθήσει στην αποσαφήνιση διαφόρων φημολογιών που κυκλοφορούν στην αγορά και αφορούν την αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης και την εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης ανά λίτρο, κάτι που έχει για την ώρα ως αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση στην τοποθέτηση συστημάτων υγραεριοκίνησης.

Προς στιγμήν, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως στο «πακέτο των μέτρων» δεν περιλαμβάνεται η αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης. Ακούγεται επίσης ότι θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης καταλήγοντας στα 330 ευρώ ανά τόνο.

Εάν ισχύσει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τότε η αύξηση του υγραερίου θα είναι της τάξεως των 0,08 λεπτών του ευρώ, διότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του υγραερίου είναι στην τιμή των 200 ευρώ ανά τόνο και ανάγεται σε 200 ευρώ ανά 1.800 λίτρα, καθώς το υγραέριο έχει χαμηλό ειδικό βάρος. Με τις επικείμενες αυξήσεις οι οποίες φημολογούνται, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί κατά 130 ευρώ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 330 ευρώ ανά 1.000 κιλά, δηλαδή στα 1.800 λίτρα.

Σήμερα η μέση τιμή του υγραερίου κίνησης διαμορφώνεται στα 0,86 ευρώ ανά λίτρο, και αν ισχύσει η αύξηση θα καταλήξει στα 0,95 ευρώ ανά λίτρο, ενώ κάποιο τμήμα της αύξησης μάλλον θα απορροφηθεί από τις εταιρείες διανομής και τα σημεία πώλησης.

Είναι κρίμα και άδικο με «τρικλοποδιές» να πληγεί ξαφνικά και αυτός ο κλάδος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αναπτύσσεται και συντηρεί 2.500 με 3.000 οικογένειες.

Ήδη το σωματείο των εισαγωγέων-εγκαταστατών υγραεριοκίνησης πρωτοστατεί με πρωτοβουλίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την προστασία του Έλληνα καταναλωτή από τις διάφορες φημολογίες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όσοι εμπιστεύτηκαν την υγραεριοκίνηση, περίπου 90.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, έχουν διαπιστώσει τα οφέλη που συνεπάγεται αυτή τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ACS

Με το βραβείο «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» τιμήθηκε η ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μαζί με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ηγούνται της προσπάθειας επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης. Την τελετή ...

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ATTICA GROUP

Στον έλεγχο της Attica Group περνά η Hellenic Seaways, μετά από συμφωνία με την Minoan Lines...

NISSAN NAVARA ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Το νέο Nissan NAVARA εντάχθηκε στον στόλο της Νέας Οδού, της εταιρίας που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, την εκμετάλλευση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «...

 
Κλείσιμο [X]