ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/09/2018

 

H 19η Σεπτεμβρίου ορίστηκε φέτος ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Θανάτους στους Δρόμους» (“European Day Without A Road Death” - EDWARD 2018), ημερομηνία που συμπίπτει με την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας».

Η πρωτοβουλία στηρίζεται από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Λειτουργίας Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια» (ASECAP), την Προεδρία της οποίας για την περίοδο 2018-2019 έχει η Ελλάδα, με τον κ. Βασίλη Χαλκιά.

Τα μέλη της ASECAP υποστηρίζουν σθεναρά την πρωτοβουλία EDWARD, συμβάλλοντας ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς θανάτους στους δρόμου, με προβολή μηνυμάτων σε όλες τις πινακίδες VMS του οδικού δικτύου που λειτουργούν, το συνολικό μήκος του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 51.456,71 χιλιόμετρα.

Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ” (HELLenic ASsociation of Toll ROad Network – HELLASTRON) δηλαδή τον φορέα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ASECAP. Σημειώνεται ότι οι σχετικές εκδηλώσεις και ενέργειες στην Ελλάδα τελούν υπό την αιγίδα της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων.

H ASECAP χαιρετίζει την αποφασιστικότητα και προσήλωση της Πολιτείας, των εταιρειών παραχώρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων στη συνεχόμενη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Η παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, η εφαρμογή ευφυών ψηφιακών συστημάτων πληροφόρησης και προειδοποίησης, οι στοχευμένες εκστρατείες οδικής ασφάλειας, η αποτελεσματική συντήρηση των οδικών τμημάτων και η αποτελεσματική και άμεση αντίδραση (επέμβαση) σε κάθε συμβάν είναι μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες που εκτελούν οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων με διόδια. 

Βάσει των δεδομένων που συλλέγει σε τακτική βάση η ASECAP, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια συνεχής μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους. Από το 2001 έως το 2016, το ποσοστό θνησιμότητας στο ευρωπαϊκό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μειώθηκε κατά 64%.

Φυσικά, η πιθανότητα να συμβεί ένα ατύχημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί στατιστικά, καθώς η οδική ασφάλεια είναι μια πολύπλοκη συνάρτηση, αποτέλεσμα της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ της οδικής υποδομής, του οχήματος, του οδηγού και της διαδραστικής τεχνολογίας.

Η πρόληψη των ατυχημάτων παραμένει η κύρια προτεραιότητα και σύμφωνα με τα μέλη της ASECAP επιτυγχάνεται με τη λήψη κατάλληλων μέτρων και ενεργειών όπως:

• Διατήρηση του οδικού δικτύου με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφαλείας 365 ημέρες, σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

• Εξασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας των υποδομών με τη διεξαγωγή ελέγχων και επιθεωρήσεων οδικής ασφάλειας.

• Παροχή πληροφοριών κυκλοφορίας και καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο.

• Ανάπτυξη συνεργατικών ευφυών συστημάτων (C-ITS).

• Διασφάλιση της ασφαλούς διαχείρισης και προστασίας της κυκλοφορίας, με έγκαιρη προειδοποίηση για οδικές εργασίες και συμβάντα, μέσω κατάλληλης οδικής σηματοδότησης και χρήσης διαφορετικών μέσων επικοινωνίας (διαδίκτυο, ραδιόφωνο κυκλοφορίας-RDS , μεταβλητά μηνύματα, κ.α.), συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εργαζομένων στον δρόμο.

• Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και πυκνό δίκτυο Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.

Παράλληλα, η άμεση αντίδραση (επέμβαση) των λειτουργών σε περίπτωση συμβάντος/ ατυχήματος θεωρείται καίρια για τη μείωση των επιπτώσεων από αυτό και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο. 

 

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΙΟ… «ΠΡΑΣΙΝΗ» Η 4Η ΔΙΕΘΝΗΣ “VERDE.TEC”

Για τις 20 – 22 Μαρτίου 2020 ορίστηκε το νέο ραντεβού των πρωτοπόρων στην κυκλική οικονομία, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τις έξυπνες πόλεις....

ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ASCEN.TEC FORUM”ΣΤΟ MEC

Το στοχευμένο συνέδριο “Ascen.tec Forum” από τις 10 έως τις 12 Μαΐου στο MEC φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο θεσμό ενημέρωσης της αγοράς ασανσέρ...

ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ "ASCEN.TEC FORUM"

Πλούσιο, ενημερωτικό και επίκαιρο είναι το πρόγραμμα του 1ου διεθνούς "Ascen.tec Forum" το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο "MEC" της Παιαν...

 
Κλείσιμο [X]