ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ... ΜΕΡΙΚΟ BREXIT

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23/01/2020

 

Μέσα στον Ιανουάριο τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. θα έχουν ψηφίσει διμερείς συμφωνίες... παράτασης ισχύος των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη του 2020, για ένα Brexit που όλα δείχνουν ότι ξεκινά οριστικά στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Μέχρι τα τέλη του 2020 θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το... μεταβατικό καθεστώς στη μετα-Brexit εποχή, σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, τους δασμούς, τις διαδικασίες, τα απαιτούμενα έγγραφα, την ισχύ των επίσημων πιστοποιητικών και αδειών, τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, τα δικαιώματα εισόδου-εξόδου και παραμονής εκατέρωθεν κ.ά.

Η Ελλάδα ήδη προχωρά στην ψήφιση σε ενιαίο κείμενο των συμφωνηθέντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 (ορίζοντας και... ρήτρα αποχώρησης χωρίς συμφωνία).

Πρακτικά, μέχρι να συμφωνηθεί μεταβατικό καθεστώς για την αντιμετώπιση του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτη χώρα, παραμένουν σε ισχύ όλα τα έγραφα, πιστοποιητικά και άδειες που έχουν εκδοθεί, ρυθμίζονται κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα (παραμονή, εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη), επιβεβαιώνεται η ισχύς των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (883/2004 και 987/2009) που έχουν να κάνουν με τις θεμελιώδεις αρχές της ίσης μεταχείρισης, του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας ή κατοικίας από τις οποίες απορρέουν παροχές, της εξομοίωσης παροχών, εισοδημάτων, γεγονότων ή καταστάσεων και της αρχής της εξαγωγής των παροχών.

Έτσι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα έρθουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία Brexit θα έχουν πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με ιδία δαπάνη και κρατική τιμολόγηση, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών Ε.Ε. 883/2004 και Ε.Ε. 987/2009.

Ρυθμίζονται θέματα αναγνώρισης στην Ελλάδα των Βρετανικών αδειών οδήγησης και της ανταλλαγής αυτών με Ελληνικές άδειες καθώς και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) ή των Δελτίων επιμόρφωσης οδηγών που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα από την ημέρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και μέχρι 31-12-2020, ενώ επαναλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 126 του ν.4604/2019 σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση επιχειρηματικών τουριστικών δραστηριοτήτων από Βρετανούς πολίτες ή από νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για το επόμενο χρονικό διάστημα και για τους Έλληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι τόσο... «Ηνωμένο», καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί στην Ε.Ε. να θεωρείται... ευρωπαϊκό έδαφος για αρκετά από τα επόμενα χρόνια η Βόρεια Ιρλανδία, ειδικά για την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων (δασμοί, ισχύς εγγράφων κ.λπ.), ενώ θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι στα λιμάνια του «κεντρικού νησιού».

 

 

ΚΟΣΜΟΣ

FCA ΚΑΙ PSA ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Οι εταιρείες Fiat Chrysler και Peugeot PSA Group υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία συγχώνευσης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτ...

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ IRU

Τον Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Ένωσης Οδικών Μεταφορέων της Ρουμανίας (UNTRR), κ. Radu Dinescu, εξέλεξε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της IRU για να υπηρετήσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 ως νέος Πρόεδρ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ DAIMLER TRUCK AG

Σε έναν στόλο καινούργιων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων, με πλήρως ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2039 σε κομβικές περιοχές, στοχεύει η Daimler Truck AG, η εταιρεία του ομίλου που παράγει τα φορ...

 
Κλείσιμο [X]